lauantai 28. heinäkuuta 2018

Kevään dieettijakso ja treenaus dieetin jälkeen


Keväällä pidin jälleen pienen dieettijakson. Dieetti alkoi 9.3 ja päättyi kutakuinkin 4.6. Koska mielestäni itselläni ei ole niin suurta tarvetta diettailulle, niin en vedä yleensä täysin nollatoleranssilla hommia. Pystyn olemaan helposti kurin alainen, jos niin tahdon. Dieettaaminen esimerkiksi kisaamista varten tai selkeän ylipainon vuoksi olisi sellainen asia, jossa tottakai suunnitelmassa pitää pysyä. Nyt kun dieettaamista tehdään ns. omana projektina, jossa halutaan siistiä kuntoa kesää varten, niin homman ei tarvitse olla niin vakavaa. Tämäntyylisellä mentaliteetillä on vetänyt ihan kisaava kehonrakentaja Mika Nyyssöläkin. Muistan kun hänkin kisadieetillä ollessaan pyrkii viettämään mahdollisimman normaalia elämää, viettäen kesäviikonloppuja mökillä, jossa salli itselleen kisadieetillä ollessaankin muutaman oluen. No big deal! Esimerkiksi tankkauspäivät voi suunnitella valmiiksi niin, että jos tietää että 4 viikon päästä on tulossa serkun kaiman poikaystävän ylioppilasjuhlat, niin ajoittaa oman tankkaus päivän sinne, jolloin voi nauttia hieman juhlienkin antimista hyvillä mielin.


Joka tapauksessa dieettini aloituspaino oli 93,3 kg (183 cm varrella). Ei siis paha ollenkaan. Veikkaan että rasvaprosentti pyöri tuolloin n. 15-16 paikkeilla. En lähtenyt varsinaisesti tavoittelemaan mitään tiettyä kilogramma määräistä tiputusta, vaan enemmän fiiliksen ja peilin mukaan. Dieetin aikana minulle sattui yksi lomamatka Pariisiin, jossa pein käytännössä tauon dieettaamisesta. En halua lähteä reissuun sillä mielellä että joudun hirveästi miettimään mitä syön. Joka tapauksessa Pariisissa tuli käveltyä niin paljon että kaikki ns. paska minkä mahdollisesti söi, kyllä kuluikin!

Dieetin lopussa painoni oli n. 87 kiloa. Edellisenä vuonna dieetillä painoni meni jonnekin 86 paikkeille. Ilokseni pystyin peilin perusteella toteamaan, että nyt oli 1 kilon painavampana about samassa kunnossa, kuin vuosi sitten pienemmällä painolla. Tästä voidaan nyt vetää se johtopäätös, että lihasmassaa ns. offkaudella on saatu rakennettua. Todellisuudessa uskon, että lihasmassaa on kuitenkin tullut enemmän kuin tuo 1 kilo osoittaa, mutta nuo luvut olivatkin ”noin” lukuja.
Dieetissä ravinnon kannalta etenin pikkuhiljaa alaspäin lähinnä niin että pelkästään hiilareiden määrää leikataan. Proteiinin määrää jopa hieman lisäsin dieetin aikana, ihan vain pyrkiäkseni katabolian ehkäisemiseen. Proteiinin määrä pyöri n. 200-250g välillä per päivä (2-2,7g/painokilo). Ensin pari viikkoa vedin niin, että aterioista otettiin 20g hiilarin lähdettä pois ja aamupalasta myös 20g. Aamupalana vedin dieetinkin aikana suhteellisen kaloripitoista smoothieta, jossa hiilarilähteenä ovat kaurahiutaleet. Kyseinen smoothie pitää sisällään:

  • Kaurahiutaleet (Dieetillä 30-60 g ja offilla 60-90g)
  • Maitorahkaa n. 125g
  • Whey-80 30g (doublerich chocolade makuna)
  • Maapähkinöitä 10g
  • Kokonainen tai puolikas banaaani
  • Sokeritonta mehukeittoa 50g

On nimittäin pätevä ateria kyseessä. Offilla esimerkiksi tolla saa helposti sen 700-1000 kilokaloria kerralla eikä smoothien olomuodostaan johtuen kovinkaan paljon täytä mahaa. Suosittelen siis! Tällä hetkellä syön samaa settiä, toki hieman isommilla määrillä koska en enää pudota painoa. Olen lisännyt tuohon vielä rasvan lähteeksi CoCoVin MCT-öljyä.

Treenasin dieetin aikana sen 5-6 kertaa viikossa. Noiden lisäksi pyrin tekemään 20min aerobisia treenien lopuksi 2-3 kertaa viikossa. Treenit olivat aika volyymipitoisia mahdollisimman isoilla painoilla tehtyjä tehokaita treenejä, joissa intensiteettiäkin pyrin pitämään korkealla. Sarjojen toistomäärät pyrin pitämään 8-20 välillä. Noita 20 toiston sarjoja tein lähinnä sellaisissa viimeistelevissä liikkeissä treenin lopuksi. Loppupeleissä dieetin aikana voimatasoni eivät kuitenkaan tippuneet, vaan sain ihan progressiotakin aikaiseksi, tämä nyt toki on hieman harvinaista dieetillä ollessa. Kuitenkin johtunee siitä, että en vedä dieettiäni niin tiukoille, kuin mitä kisaajat tekevät.

Dieetin loputtua alkoi uusi treenijakso, jossa muutin ensinnäkin muutamaa asiaa:
  • Treenijaon muutin kolmijakoiseksi, niin että pyrin käymään 4-5 kertaa viikossa salilla
  • Treenit on jaettu kiertoihin ja kierto jakautuu erityyppisiksi treeniviikkotyypeiksi, joita ovat voima, voimabodaus ja kevyt.
  • Muutin myös ravinto-ohjelmaani ja nykyään noudatan Intermittent fasting (pätkäpaasto) nimistä ravinto-ohjelmaa, jossa käytännössä paastoan 16h ja syön 8 h päivässä. Tästä teen vielä oman postauksen.


Treenit kulkeneet koko kesän todella hyvin. Olen keskittynyt voimaprogressioon penkin, kyykyn ja maastavedon osalta. Kyykyssä vuorottelen vuorotreenein etukyykkyä ja takakyykkyä. Maastavetoa teen hieman harvemmin, koska se kehittyy parhaiten kyykkyä treenaamalla. Penkissä teen joka treenissä 4-5 sarjaa 6 toiston sarjoja niin, että joka sarjaan lisätään painoa. Seuraavassa treenissä progressiota teen yleensä joko 2,5 tai 5 kiloa siihen edellisen viikon viimeiseen sarjaan. Ennen kesälomille jääntiä paras kutonen oli 132,5 kg. Kyykyssä ja maastavedossa voimaprogressiossa teen 5 toiston sarjoja. Varsinkin etukyykyssä on ollut huikeaa huomata, kuinka progressiota saa aikaan. Viimeisin 5 toiston sarja etukyykkä otin 110 kg, joka on siis aika hyvin meikäläiselle, koska en kovinkaan paljoa ole etukyykkyä treenannut. Noissa painoissa tullaan siihen ongelmaan, että tankoa on todella vaikea pitää käsien varassa, vaikka jaloissa vielä riittäisi hyvin potkua. Tämän vuoksi rupean tiputtamaan etukyykyssä toistojen määrää luultavasti, kun aloitan seuraavan treenikauden lomien jälkeen. Alla hieman videota yhdestä maastaveto sarjasta. Painoa taitaa tuossa sarjassa olla 180 kg. Aika kevyeltä vaikuttaa. Muistaakseni otin ton treenin vikassa sarjassa 205 kg x 5. Kävin tällä viikolla heittää yhden treenin Savonlinnassa kaverin omalla salilla. Koska kyseessä oli vain yksittäinen treeni niin päätin huvikseen testailla penkkimaksimeja. Viime testailusta onkin aikaa kohta 3 vuotta, jolloin otin 155 kg. Nyt lähdin viikon treenitauon jälkeen testailee, että missä mennään. Yllätyksekseni tein uuden oman ennätykseni 156 kg. 160 kg koitin vielä, mutta se jäi hieman vajakaaksi. Kaverin mukaan 160 olisi tullut, jos 156 kg ei olisi otettu välissä. Joka tapauksessa olin erittäin tyytyväinen ja yllättynyt, että pystyin parantamaan penkkitulostani. Kun ottaa huomioon, että olen viimeiset 3 vuotta keskittynyt pelkkään bodaamistyyliseen treeniin. Maksimia testaillessa huomasi kyllä selkeästi, että kroppa ei ole tottunut ykkösiin. Kädet rupesi tärräämään melko lailla. Innolla odottelen syksyn voimapainotteista treenijaksoa, jonka aloitan syyskuun lopussa, kunhan palaan purjehdusreissulta kroatiasta.


Kesäloman jälkeen on vielä 5 viikkoa töitä ja aikaa treenailla ennen viikon kestävää purjehdusmatkaa Kroatiassa. Tämän viiden viikon setin ajattelin vetää hieman volyymipainotteisesti ja vedän todennäköisesti pienen dieetin siihen päälle. Katsellaan sitä prokkista sitten lähempänä.

-JL-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti