torstai 5. heinäkuuta 2018

Kuntosali – Bodaus – Voimanosto- Fitnesslifestyle


Itselläni tapahtui varsinainen kasvupyrähdys joskus ala-asteen viimeisiltä luokilta yläasteen 8 luokalle, jonka jälkeen pituutta ei oikein enää tullut. Samalla toki minulla kasvoi poikkeuksellisen hyvään tahtiin voimatasot muihin ikäkavereihini verrattuna. Innostuin painojen nostamisesta ja lihaskunnon kehittämisestä jo hyvinkin varhaisessa vaiheessa, joskus 12-13 vuotiaana, kun jääkiekkoa pelasin. Varsinkin voima on tarttunut minuun aina todella hyvin. Olin lätkäjengissäni ainakin jos penkkipunnerruksella tai lämärin lujuudessa mitataan vahvin.

Jossain vaiheessa tuli vaihe, kun rupesin tosissaan tekemään lihasharjoitteita, joskus 14 ikäisenä. Minulle hankittiin kotiin penkkipunnerrus penkki, jossa oli painoja 60 kg asti. Kesällä 2014 kun ei vielä kesätöissä tullut 14 vuotiaana oltua, kavereiden kanssa päivät menivät penkkaillessa, pingistä pelatessa, kalastaessa ja uidessa. Kesän jälkeen huomasinkin, että vapaat painot loppuivat penkissäni. Niinpä jouduin ottamaan avuksi auton renkaita, joita ripustin tankoon. Näin tankoon saatiin maksimissaan yli 80 kg. Kesän aikana tuli aikamoista kehitystä.

Ensimmäisen salikorttini hankin muistaakseni 15 vuotiaana. Joten voidaan sanoa, että siitä hetkestä lähtien olen käytännössä treenannut enemmän tai vähemmän aktiivisesti. Toki silloin aloitin koko homman täysin omalta pohjaltani, ei ton ikäisenä ollut varaa personal trainereihin eikä oikein lisäravinteisiinkaan. Voisin siis sanoa, että ensimmäisen 2-3 treenivuotta eivät olleet kaikkein optimaalisimpia, kun sen ikäsenä panostettiin aika paljon pelkkään yläkroppaan. Penkkasin 100 kg ensimmäisen kerran joskus 16 vuoden ikäisenä. Lukio aikana kärsin hieman olkapää ongelmista, joka johtui pelkästään omasta tyhmyydestä, kun lämmittelyt jäivät melko vähiin niinä aikoina. Siitä oppineena en ole nykyään ollenkaan kärsinyt mistään loukkaantumisesta, jonka olisi kuntosalilla käyminen aiheuttanut.

Kokemusta on siis kertynyt todella paljon nykyiseen 28 ikävuoteen mennessä. Niin kuin jo mainitsin voima on tarttunut minuun aina todella hyvin. Varsinkin maastaveto tulokseni ovat olleet todella kovia. Maastavedon tasostani innostuneena ja erään kaverin kannustamana päätin osallistua voimanostokisoihin kesällä 2012. Osallistuin pelkästään raaka maastavetoon. Olin silloin 82,5 kg elopainoltani ja kisatuloksena silloin nostin juniorien alle 82,5 kg painoluokan suomen ennätyksen, joka oli muistaakseni 215 kiloa siihen aikaan. Toki ennätys ei ollut kovinkaan kauan nimissäni sillä kaverini, joka harrastaa todella aktiivisesti voimanostoa ja varusteiden kanssa, veti raakana saman vuoden lopulla muistaakseni 300 kg. Kuitenkin kisaamisesta innostuneena päätin osallistua vastaavaan kisaan myös 2013 kesällä. Tällöin kisaan treenaaminen oli paljon suunnitellumpaa ja tarkempaa. Osallistuin maastaveto sekä penkkikisaan. Penkkitulokseni kehittyi kyseisenä kisatreenaus aikana n. 20 kiloa ja maastavetokin kulki todella hyvin. Penkin osalta tulokseni jäi 145 kg, joka oli sama kuin olin ottanut salilla valmistautuessa kisaan. Kyseisellä tuloksella ei kyllä pärjännyt mitenkään, kun kisasin alle 90 kg sarjassa ja parhaimmat tais nostaa 180 kg. Maastavedossa olikin eri juttu. Kisasta tuli oikein mielenkiintoinen kun meitä oli 4 kisaajaa samassa paino- ja ikäsarjassa. Kaverini, joka toimi tietyllä tapaa valmentajanani ja samalla myös kisasi kanssani samassa luokassa, veti kisassa 300 kg voittaen kisan selkeästi. Itse tulin toiseksi tuloksella 250 kg, josta olin todella innoissani. Kaverini yritti saada minua jatkamaan kisaamista, sillä hänen mielestään maastavedossani oli potentiaalia paljonkin. Kuitenkin päätin lopettaa toistaiseksi puhtaan voimatreenaamisen kisojen jälkeen. Parhaimmillaan maastavedosta tuli lähestulkoon n. 2 vuoden totaalitauko. Kisojen jälkeen edelleen penkkasin aika-ajoin voimapainotteisesti. Toistaiseksi paras penkki ykköseni salilla on vuoden 2015 lopulla, jolloin nostin 155 kg. Sen jälkeen en käytännössä ole ykköstä koittanut.

Olen tässä viimeiset 5 vuotta pääsääntöisesti bodaillut, mutta kuitenkin niin että voimatasot ovat pysyneet suurin piirtein kohdallaan. Toki treenaamiseni ylipäätään on muuttunut viimeisen 5 vuoden aikana todella paljon. Ja voisin väittää että jos olisin aina treenannut samalla tavalla kuin nyt, niin olisin varmasti todella paljon paremmassa kunnossa. Olen oppinut todella paljon tässä viime vuosien aikana treenaamisesta ja ravinnosta sekä kehon toiminnasta. Seuraan aktiivisesti somessa suomalaisia kehonrakentajia, kuten Nyyssölän veljeksiä, PT Vatasta sekä Mike Sireniä. Loistavia persoonia kaikki ! suosittelen tsekkaamaan kyseisten herrojen somekanavia.

Kisaaminen on jälleen ruvennut kiinnostamaan minua. Olenkin ottanut pienen option sille, että kesän jälkeen muokkaan saliohjelmani voimanostoa tukevaksi. Haluan pitää bodauksen siinä mukana, joten koitan muokata ohjelmasta sellaisen että molemmat toimii. Ja jos rupean kisaamaan, niin silloin toki valmistautumisjakso pitää vetää täysin voimatreenaamisen ehdoilla. Kesän treeniohjelmani on...sanotaanko hieman voimaa stimuloiva, esim. penkissä otan 5-6 toiston sarjoja, mavessa 5 toiston sarjoja ja taka/etukyykyssä 5 toiston sarjoja. Treenaamiseni ylipäätään noudattaa progressiivista painojen lisäämistä. Kaikki muut apuliikkeet sun muut liikkeet teen kuitenkin voimabodaustyylillä 8-15 toiston välillä.

Katsotaan tosiaan mitä syksy tuo tullessaan. Nyt kesä vedetään tällaisella setillä ja vähän ”kuulostellaan” sitä onko sitä voimoo viel jälellä! Ainakin nyt tulokset näyttävät varsin lupaavilta.

-JL-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti