maanantai 20. elokuuta 2018

Viiden viikon treenijakso ennen seuraavaa lomaa


Morjesta pöytään!

Viime postauksesta onkin kulunut jo päältä viikko aikaa, kun kerrattiin hieman kesälomaani. Nyt ollaan palattu takaisin sorvin ääreen niin töiden kuin treenienkin parissa. Ajattelin hieman kertoa tässä treeni suunnitelmistani seuraavalle 5 viikolle, jonka jälkeen jään viikon lomalle, kun lähden Kroatiaan purjehtimaan.
Tosiaan tätä kirjoittaessa tuosta viiden viikon ajasta on jo viikko kovaa treeniä alla. Tosin tuossa perjantai-lauantai välisenä yönä minulle puhkesi flunssa, jonka vuoksi treeniviikko jäi todellisuudessa 2 treeniä vajaaksi. Melko hyvää vauhtia olen tervehtynyt ja huomenna (tiistaina) todennäköisesti pääsen jatkamaan treenikiertoani.
Tosiaan kesällä ennen lomia ollut treenijakso dieetin päättymisestä lomien alkuun oli hyvinkin monipuolinen. Treenikierto jakautui 3 treenityyppiin, voima, voimabodaus ja kevyt. Tuon treenijakson aikana sain hyvin voimaprogression avulla kasvatettua isojen liikkeiden, kuten penkin, kyykyn, etukyykyn, maastavedon ja pystypunnerruksen sarjapainoja. Olen hyvin tyytyväinen treenijaksoon, josta sain lisämotivaatiota sille, että pidän syksyllä pitemmän voimapainotteisen treenijakson.

Kevyt IF dieetti
Nyt, kun kyseessä vain 5 viikon jakso ennen yli viikon taukoa, niin päätin tehdä sen mahdollisimman bodaustyylisesti, hieman testaten eri sarjatekniikoita ja menetelmiä. Tämän lisäksi vedän kevyehkön ”dieetin”, jossa pyrin siistimään omaa kuntoani. En ota dieetin suhteen mitään stressiä vaan, toteutan kevyttä IF (intermittent fasting) dieettiä, jossa menen sen 200-500 miinuskaloreilla. Syön 8 tunnin aikaikkunassa ja 16 tuntia paastoan. Dieetin aloituspaino oli maanantaiaamuna 13.8, 88,5 kg. Nyt tätä kirjoittaessa sunnuntain paino oli 87,3 kg, eli vajaassa viikossa on lähtenyt jo kilon verran painoa. Toki nestettähän se tässä vaiheessa vielä on, mutta katsotaan, miten etenee tässä viikkojen aikana.
Paastoaminen on hyvinkin tehokas keino painonpudotukseen ja tutkimusten mukaan sillä on paljon eri terveysvaikutteita. Tästä teen vielä erillisen postauksen, sillä aihe on hyvin mielenkiintoinen. Mutta suosittelen jos kiinnostaa, niin katsomaan vaikka YouTubesta esimerkiksi seuraavan videon: 

5 Viikon kova treenijakso
Salitreenejä olisi tarkoitus tehdä 5-6 viikkoon. Koska teen nykyään 3 jakoisella ohjelmalla niin parhaimmillaan siis samat lihasryhmät tulee tehtyä kahteen otteeseen viikon aikana. Saa nähdä kuinka kerkeää palautumaan. Jokatapauskessa failure treenaamisella pyritään siihen että varmistetaan että se lihas on mahdollisimman loppuun ajettu. Olen toki aiemminkin tällaista tehnyt mutta en näin, sanotaanko organisoidusti, kuin mitä nyt. Suosittelen yleisesti kuitenkin siihen, että mikäli haluaa kasvattaa lihasta tai ylipäätään kehittyä, niin pitää treenaa kovaa. Kovaa voi tarkoittaa tottakai montaa eri asiaa. Henkilökohtaisesti olen testannut vuosien aikana monia lähestymistyylejä. Voisin sanoa että itselleni paras on se, että mahdollisimman isolla painolla tekee mahdollisimman monta toistoa, kuitenkin niin että rajoittaa ne toistot esim. 15 toistoon. Nämäkin asiat ovat hyvin yksilöllisiä, joten muita neuvoakseni sanoisin, että testaa mikä itsellä toimii. Aloittelijalle toki metkut ovat erilaiset, joten se on asia erikseen. Lähtökohtaisesti sellainen henkilö, joka aloittaa salilla käynnin kehittyy ensimmäiset kuukaudet 100 % varmasti, kunhan tekee edes jotain. MUTTA! jos asiat tehdään heti oikein, niin kehitys on jatkuvaa! 

Itselläni nyt tällä treenijaksolla "kovaa treenaus" tarkoittaa sitä, että sarjojen toistomäärät  ovat minimissään 8 toistoa ja maksimissaan 20, joita saatan tosin tehdä enintään viimeisissä pumppaavissa liikkeissä. Käytännössä treeniteemat pidän muuten samana, kuin kesän treenijaksolla, mutta jätän sen kevyen viikon pois, koska kyseessä on lyhyt treenijakso, niin uskon että viikon purjehdusreissu Kroatiassa hoitaa tuon kevyen/huilaus osuuden. Sarjatekniikoissa tarkoitus on isoissa ns. pääliikkeissä ottaa heti alkuun luulot pois ja tehdä failureen niin, että ensimmäinen sarja on isoimmalla mahdollisella painolla millä luulen saavani tietyn toistomäärän. Tämän jälkeen lyhyillä palautuksilla tullaa painoissa alaspäin ja jokainen sarja tehdään failureen. Työsarjoja teen sen 3-4 per liike. Muissa tekniikoissa teen lähes joka treenissä ainakin yhden liikkeen tiputussarjoilla, jossa otan 2-3 tiputusta ja sarjojen määrä on 2-3. Kokonaisuudessa liikkeitä tulee 3-4 lihasryhmälle, pois luettuna jalat, joille teen 5-6 liikettä + 1-2 liikettä pohkeille. Jalkoja pyrin muutenkin priorisoimaan, koska ne tulevat niin paljon jäljessä yläkroppaan verrattuna. Ja ennen kuin joku sanoo, että olen nk. RHP (rinta-hauis-pelle), niin kumoan sen. Nimittäin treenaan jalkoja ihan sen mitä muitakin lihaksia, mutta jostain syystä ne eivät kehity lihasmassallisesti samalla tavalla kuin muu kroppa. Voimaa jalkoihin tarttuu todella hyvin. Tuohon massaongelmaan yritän tässä syksyn aikana löytää ratkaisua.

Tämän treenijakson aikana treenijakoni menee seuraavasti:
  • Rinta, ojentajat
  • Selkä, olkapäät, hauis
  • Jalat

Kesän treenijaksosta poiketen nyt rinta ja ojentajat on samana päivänä. Tämä yksinkertaisesti sen vuoksi, että tällä treenijaksolla ei ole tarkoitus kasvattaa voimaa, vaan tehdä kuluttavaa ja bodaustyylistä treeniä, joten minun ei tarvitse tehdä erikseen rinnalle voimaliikkeenä penkkiä ja sitten ojentajille voimaliike eli esim. kapeapenkki tai lattiapenkki. Joten laitoin ne tässä samalle päivälle. Tarkoitus on vuorotella treeneittäin penkkiä ja kapeeta penkkiä pääliikkeinä. Voimajaksolla sitten ne pidetään erillään, jotta saadaan maksimipenkkiä tukevia harjoitteita useasti viikossa. Vatsoja teen sillon tällöin. Vatsat tulevat aika vahvasti sivutuotteena monessa liikkeessä, jonka vuoksi niitä ei mielestäni niin paljoa tarvitse tehdä erikseen.

Esimerkki. viikon 33 treeneistä 3 viikon tauon jälkeen

Tässä olisi yksi esimerkki treeni mitä tein viime viikolla. Alla oli siis kesäloma ja 3 viikon tauko, joten tottakai sarjapainoissa piti ottaa hieman pienemmillä kuin ennen lomaa. Laitan sulkuihin ennen lomaa tekemiäni parhaita sarjoja ks. liikkeessä:

Maanantai 13.8.2018: Rinta, ojentajat

Penkkipunnerrus, failure, ei varmistajaa (132,5kg x 6)
110kg x10
105kg x 8
100kg x 8
95kg x 8
80kg x 10

Vinopenkki kp, failure, ei varmistajaa (35 kg x 12,10,10)
30kg x 10
32kg x 8
30kg x 8
28kg x 8 + 2 (vajaa toisto)
26kg x 8 +2

Flyes, tiputussarjat (suorat sarjat 20kg x 12, 2x10x22,5kg ja 20kg x 10)
12kg x 10,12,12
10kg x 10,10,12
6kg x 10,12,12

Ranskalainen punnerrus, mutkatanko, failure (35kg + tanko x 12,10,8,7)
35kg + tanko x 8
30kg + tanko x 8
25kg + tanko 8
20kg + tanko x 8

Ojentajatalja, y-tanko, tipustussarja
30kgx 10,8                       
25kg x 10,4
20kg x 10,8

Toiset kaksi sarjaa
25kg x 10,10
20kg x 10,10
15kg x 10,10

Ojentajatalja narulla, niskan takaa alhaalta, failureen
12,5kg x 10
10kg x 13
7,5kg x 20
5 kg x 22

Yllä vain yksi esimerkki. Varsinkin penkissä huomaa, että tauon vaikutus hyvinkin suuri. Ja toisaalta huomaa myös sen, kuinka paljon toistojen määrä vaikuttaa siihen sarjapainoon.

Nyt tosiaan jos huomenna olo sallii niin jatketaan siitä mihin viime viikolla jäätiin. Eli huomenna olisi siis edessä kierron 2 päivä eli selkä, olat, hauis.

Näillä mennään katotaan minkälaista kehitystä saadaan aikaiseksi.

-JL-




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti